creatie

Ballrooms

Andrew Graham
laGeste

info productie

x

Ballrooms is het nieuwe project van Andrew Graham bij laGeste in het najaar van 2023. Het gebruikt het kader van het bal om een paar vliegen in één klap te slaan. Het zet in op de ontwikkeling van nieuwe paardansen en herdenkt het stijldansen met zijn klassieke genderpatronen. En het neemt de verworvenheden mee van de ballroom cultuur uit New York in de jaren ’70: de veilige haven voor een gemarginaliseerde gemeenschap die haar eigen codes en dansstijlen vervolmaakt tot grote virtuositeit.

Tegelijkertijd spreekt Ballrooms de ambitie uit om via de voorstelling een ontmoetingsplek in de stad te creëren voor mensen van wie de paden zonder Ballrooms niet meteen zouden kruisen: dansers met een beperking, de queer community, vluchtelingen, leden van het laGeste-koor (uit het bijzonder succesvolle Mein Gent van afgelopen zomer) en de deelnemers aan de inclusieve workshops van laGeste.

Door het kader van het bal als vormelijk uitgangspunt te nemen, schept Graham ruimte om een zekere fluïditeit te behouden in de rolverdeling tussen performer en toeschouwer, tussen professioneel en amateur, tussen repetitie, improvisatie en demonstratie. Het scherpe onderscheid tussen deze rollen in een klassieke theatersetting maakt plaats voor een niet-hiërarchische ruimte die uitnodigt om deel te nemen, zonder dat dat op zijn beurt dwingend wordt. De grote Studio laGeste aan de Bijlokekaai is daarvoor de uitgelezen plek.

De scenografie ligt in handen van Vera Martynov, Russische theatermaker in ballingschap in Marseille. Muzikaal worden verschillende samenwerkingen aangegaan: met een aantal DJ’s, maar ook met het laGeste-koor dat op elke voorstelling inbreekt met verrassende samenzang. Zowel publiek als performers kunnen hun looks bijstellen met behulp van kostuums en attributen uit de stock van les ballets C de la B (uit Gardenia, e.a.).

De voorstelling bestaat uit een aantal welomlijnde onderdelen: live-muziek, catwalk, samenzang, geleide en gekaderde dansimprovisatie, demonstratie van de nieuw ontwikkelde paardansen. Tijdens de voorbereiding en repetities laat Andrew Graham zich bijstaan door wisselende artiesten: de eerder genoemde Vera Martynov, de Britse crip danser Dan Daw en de Belgische formatie Gilles Polet en Arno Ferrera (van het bejubelde circusduo Cuir)en Tijen Lawton.

De regie ligt evenwel strak in de handen van Andrew Graham, als choreograaf een centrale figuur in het werk van laGeste. Zijn compagnie l’Autre Maison, gebaseerd in Marseille, inspireerde laGeste tot het opzetten van een inclusieve werking in Gent. Na de wekelijkse workshops sinds april 2021 is de tijd gekomen om dat noodzakelijke voorbereidende werk binnen te trekken in het hart van de werking: de creatie van nieuwe producties.
Ballrooms
is daartoe een eerste stap.

credits

x

concept & regie Andrew Graham
met Dan Daw, Arno Ferrera, Gilles Polet, Tijen Lawton, laGeste koor o.l.v. Steven Prengels en vele andere
scenografie Vera Martynov
muziek
DJ David Fouquaert, DJ-School Gent

productie
laGeste
met steun van Stad Gent, de Vlaamse Overheid, de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid via Flanders Tax Shelter

speellijst (3)

x

gerelateerd nieuws

x

praktisch

x

Mixability Workshops en Open Studio
wanneer 13 t.e.m 17 november 2023 | 27 november t.e.m.
1 december 2023 | 11 t.e.m. 15 december 2023
uren - dagplanning
waar Studio laGeste | Bijlokekaai 7, 9000 Gent

Ballrooms
wanneer 18.11 | 2.12 | 16.12
uur van 17.00 tot 20.00
waar Studio laGeste | Bijlokekaai 7, 9000 Gent
toegankelijkheid Studio laGeste is toegankelijk voor rolstoelen

'pay what you can' aan de ingang van Ballrooms
DJ David Fouquaert, DJ-School Gent

foto's

x

bio

x