Andrew Graham
"Mijn praktijk stelt me in staat om mijn eigen begrip van ‘uitnodigingen’ in vraag te
stellen, met andere woorden om de verschillende manieren te begrijpen
waarop ik me tot elke persoon kan verhouden. Het gaat over werken op basis van
vertrouwen en keuze, gebaseerd op de behoeften van elk individu. Mijn doel is
altijd om toegang te geven tot mijn werkwijze, die abstract, existentieel, lichamelijk,
meervoudig en diep relationeel is. Het komt tot uiting in het uitwerken van
praktische en poëtische bewegingen, maar ook in het uitwerken
van lichaam-tot-lichaam relaties".
Gedurende elf jaar, woonde Andrew Graham in London, waar hij met gerenommeerde artiesten en gezelschappen werkte onder wie Joan Jonas, Tino Seghal, Simon Forti, Mike Kelley, Xavier Leroy, Rosemary Butcher, Aurelia Thiérrée en Victoria Chaplin. In 2013 sloot hij zich aan bij Candoco Dance Company waar hij stukken danste van Trisha Brown, Rachid Ouramdane, Hetain Patel, Thomas Hauert, Alexander Whitley en Jerome Bel.
In de loop van zijn carrière, was hij choreograaf voor de solo’s QUASI (2010) en #BOOMERANG (2019), en voor collectief werk IN ONE BREATH (2009), TIME MASSAGE (2017), SACRE XXL (2019), SUBLIME.É (2020). Hij co-creërde LE PAYS OU TOUT EST A TENDRE AU SERIEUX (2019) met Virginie Combet, opgevoerd in Centre Pompidou in Parijs. In 2019 richtte hij in Marseille het gezelschap L’AUTRE MAISON op, dat gewijd is aan een inclusieve choreografische praktijk voor iedereen toegankelijk. In datzelfde jaar, werd hij door de Russische regisseur Vera Martynov uitgenodigd om samen OMORFOI te creëren, een video installatie, en het ontwerp voor de tentoonstelling over 18e eeuws Russisch keramiek voor de Hermitage stichting, in Moscou en Hanoi. In oktober 2020, werd hij uitgenodigd door de Biennale Manifesta13 om mee te werken aan een inclusief programma met het AOZIZ netwerk, een netwerk van organisaties in Marseille die zich focussen op inclusieve praktijken. In juni 2022 maakte hij bij l'Autre Maison de voorstelling Parade, die in juni 2022 in première ging op het Festival de Marseille.
Zijn choreografische praktijk draagt bij aan de belichaamde ervaring van een inclusief discours. Het is een plek geënt op de praktijk, gefocust op verbindingen tussen mensen.
L’Autre Maison is een nieuw gezelschap gevestigd in Marseille. Voor iedereen toegankelijk, stelt het zich tot doel de sociale uitsluiting in de culturele sector te bestrijden. Het schept de goede voorwaarden voor meer diversiteit in de kunsten, wat dan weer invloed heeft op hoe, door wie, met wie en voor wie creatief wordt gewerkt. In een cultuur van tegenstellingen en confrontatie (normaal vs marginaal, beperkt vs niet-beperkt, amateur vs professioneel), ziet L’Autre Maison een ruimte waar verschillen met elkaar verweven zijn, waardoor verbindingen ontstaan die gesterkt zijn door diversiteit en complexiteit.
Lichaamsgerichte artistieke praktijken vormen de kern van L’Autre Maison, met als doel het bevorderen van interculturele ontmoetingen en het creëren van een ruimte waar verschillen kunnen samenkomen en alternatieve manieren van samenzijn kunnen ontstaan.
L’Autre Maison werkt met woordeloze abstractie, zodat het voor lichamen en beweging mogelijk wordt om het discours van inclusie in praktijk te brengen, in materiaal om te zetten.
L’Autre Maison steunt op drie pijlers: productie van voorstellingen, onafhankelijke opleiding, en culturele initiatieven in bijzondere centra.
Het gezelschap is opgericht in 2019 door Andrew Graham en Marion Di Majo, vanuit de jarenlange ervaring van Andrew Graham in het verbreden van kunstparticipatie. Het gezelschap werkt met zowel professionele als amateur-performers en bestaat uit zevenentwintig dansers met en zonder beperking, van verschillende leeftijden en met uiteenlopende danservaring. Ze creëerden een inclusieve dansstudio, waar mensen de ruimte krijgen om creatieve uitwisselingen aan te gaan. Binnen deze ruimte onderzoekt elk individu de mogelijkheden van beweging en vindt manieren van bestaan door beweging. Onder begeleiding van choreograaf Andrew Graham ontwikkelen ze samen een praktijk en een choreografische taal die specifiek is voor hun eigen lichaam.