laGeste = les ballets C de la B + kabinet k

laGeste = les ballets C de la B + kabinet k

de fusie

x

laGeste ontstaat in 2022, uit een fusie van les ballets C de la B en kabinet k. De twee Gentse dansgezelschappen kenden een lange voorgeschiedenis van samenwerking en grote artistieke affiniteit in het zoeken naar viscerale vertellingen. Ze besloten de krachten te bundelen en zetten de werking verder onder de nieuwe naam laGeste: een thuis voor zowel de intergenerationele praktijk die Joke Laureyns en Kwint Manshoven bij kabinet k ontwikkelden, als voor de erfenis van choreograaf Alain Platel die meer dan vijfendertig jaar spil van les ballets C de la B was.

Het nieuwe verhaal van laGeste is geen breuk met het verleden, maar een radicale verderzetting van de waarden van beide gezelschappen: vitaliteit, weerbaarheid en schoonheid vinden waar anderen ze niet zoeken, ruimte creëren voor meerduidige, zelfs tegenstrijdige, inhouden: onschuld en perversiteit, het geconstrueerde en het authentieke, onbewuste wildheid en hyperbewuste virtuositeit. Het is onze manier om tegenwicht te bieden aan het geweld van de genormeerde representatie van lichamen én om rolmodellen te creëren daar waar ze nog niet bestaan.

De artistieke leiding binnen laGeste wordt gedeeld door Joke Laureyns en Hildegard De Vuyst. Laureyns is choreograaf aan de zijde van Kwint Manshoven en De Vuyst was jarenlang dramaturg bij Alain Platel en Jan Goossens.

Zij kiezen ervoor om binnen de nieuwe structuur met verschillende makers te werken aan de creatie van Grote Gebaren, om te investeren in de ontwikkeling van jonge en ambitieuze dansmakers via de Co-labo residenties en om een intergenerationele praktijk radicaal uit te breiden tot Inclusieve Ateliers.

Via een permanente werking is laGeste lokaal verankerd in thuisstad Gent waar ze dé plek voor creatie van dans wil zijn. Door de vele ervaringen van de afgelopen jaren maakt laGeste deel uit van een internationaal web, van Marseille tot Teheran, waarin eigenzinnige samenwerkingen leiden tot werken in de wereld.

In de pers:
de Standaard (30 november 2021) >
Het Nieuwsblad online (30 november 2021) >

over laGeste

x

Elk project is “un monde des possibles” bevolkt met een diversiteit aan lichamen. Lichamen dragen een geschiedenis mee. Ze kunnen eronder gebukt gaan, erdoor getekend zijn, ervan doordrongen zijn tot in elke porie. Maar een lichaam is geen gevangenis, een litteken geen veroordeling. Het lichaam houdt ook de belofte in van transformatie. Lichamelijke praktijken ontstaan uit die diepe connectie tussen plek en tijd, tussen individu en gemeenschap. Wij verkiezen beweging, voortgebracht door die connectie, boven woorden, maar zonder taal uit te sluiten.

Het lichaam is een slagveld waarop de grote maatschappelijke gevechten uitgevochten worden.

Cisgenders versus fluïden, ondernemenden versus onproductieven, excellerenden versus beperkten, identitairen versus diegenen die denken dat ze eender wat en eender wie kunnen worden, de geprivilegieerden versus de gedekoloniseerden, de ouderen getekend door historische trauma’s versus de jongeren bedreigd door ecologische rampen, de haves versus de have-nots.


De polarisering is de afgelopen vijf jaar enorm toegenomen, en aangescherpt in tijden van pandemie, en andere crisissen. Wij hopen met ons werk tijdelijke ruimtes te creëren waarin we de kloof tussen mensen terug overbrugbaar kunnen maken.

We bouwen aan een inclusief verhaal, niet in de marge, maar pal in het hart van de werking. We beogen diversiteit en mixability in alle geledingen. We willen graag meer werkelijkheid zien in de gerepresenteerde lichamen en vechten tegelijkertijd voor de mogelijkheid van transformatie, spel en poëzie, van het zich loszingen uit de hokjes waarin we elkaar opsluiten.

de plek

x

ADRES / kantoor
Bijlokesite, Bijlokekaai 1
B - 9000 Gent
Tel. + 32 9 221 75 01
info@lageste.be
BE 0432 292 772
WEGBESCHRIJVING
met de auto
Neem de afrit Gent-Centrum. Bij de splitsing "Gent Centrum-Alle Richtingen" blijf je "Alle Richtingen" volgen. Sla na 100m linksaf (aan de lichten onder de autosnelweg) "R40/Sint Lievenslaan". Je bent nu op de kleine stadsring. Volg de borden "N90/Eeklo". Je rijdt rechtdoor door de Sint-Lievenslaan, daarna Citadellaan en daarna Charles de Kerchovelaan. Eens het water over komt u in de Godshuizenlaan (100m) en kan je op de rechterkant de Bijlokesite zien. Daar sla je aan de lichten rechtsaf (Bijlokehof 25m) en nogmaals rechtsaf in de Jozef Kluyskensstraat. Je rijdt door tot je aan het water komt. Als je nu rechtsaf slaat, kom je in de Bijlokekaai. Onze kantoren zijn gevestigd op huisnummer 1. Er is parkeergelegenheid in de Jozef Kluyskensstraat (ingang van het conservatorium) of in de Godshuizenlaan.

te voet vanaf station Gent-Sint Pieters
(15 minuten)
Je steekt het Maria-Hendrikaplein over en neemt rechts de Koningin Elisabethlaan. Deze laan loopt uit in de Kortrijksesteenweg, die je volgt tot het einde. Aan het kruispunt sla je links de Ijzerlaan in. De tweede straat op uw rechterkant is de Bijlokekaai. De kantoren van laGeste bevinden zich op nummer 1.

met het openbaar vervoer
(5 minuten)
Je neemt tram 1 richting "Korenmarkt" in de tunnel van het Sint-Pietersstation en stapt af aan halte "Van Nassaustraat". Je stapt nog even verder tot aan de verkeerslichten van het kruispunt. Daar steek je over en sla je linksaf tot over het water (Godshuizenlaan). Onmiddellijk op je rechterkant, langs het water ligt de Bijlokekaai. Onze kantoren zijn gevestigd op huisnummer 1.


. . . . . . . .

Studio laGeste

Studio laGeste is de goed uitgeruste werkplek voor creatie met een groot speelvlak waarin kan gekozen worden voor daglicht of verduistering. Er is ruimte voor de regie en opslag van technisch materiaal. Loges en douches, keuken en terras maken er een echte thuis van midden in de stad. Bovenal is het een bezielde plek die inspireert.

Meer info in verband met het gebruik van de studio: info@lageste.be

technische fiche >

ADRES / Studio laGeste
Bijlokesite, Bijlokekaai 7
B - 9000 Gent
routebeschrijving (google maps) >


. . . . . . . .

Atelier laGeste

Atelier laGeste, op een industrieel terrein aan de rand van de stad, is de inclusieve werkplek die uitgerust is voor mensen met een beperking. De studio is ideaal voor repetities die weinig technische omkadering vergen, en workshops.

Meer info in verband met het gebruik van de studio: info@lageste.be

technische fiche >

ADRES
/ Atelier laGeste
Nieuwevaart 118 / F007
B - 9000 Gent
routebeschrijving (google maps) >

wie is wie

x

artistieke coördinators
Hildegard De Vuyst
Joke Laureyns

coördinator ateliers

Kwint Manshoven

spreiding

Helena Elshout

administratie

Herwig Onghena (zakelijk leiding)
Nicole Petit (administratie en personeel)
Kasper Claeys (zakelijk – financieel medewerker)

communicatie & pers

Caroline Eliano

productie

Valerie Desmet
Marieke Cardinaels

techniek

Jan Mergaert (technisch directeur)
Serge Vandenhove (technisch administrator)

. . . . . . . .

bestuursorgaan

Marc Cosyns, Badra Djait, Patrick Allegaert, Els Vanobberghen, Lies Vanborm

. . . . . . . .

algemene vergadering

Alain Platel, Lies Vanborm, Marc Vanborm, Marc Cosyns, Gita Deneckere, Herwig Onghena, Badra Djait, Patrick Allegaert, Els Vanobberghen, Veerle Deforce, Alexander Devriendt

de verbouwing

x

Verbouwing Materniteit

Het is zover de Materniteit van de Bijlokesite gaat in verbouwing.
De kantoren van laGeste zijn gehuisvest op de 1ste verdieping van de Materniteit van de Bijlokesite in Gent. In oktober 2023 verhuizen we tijdelijk naar de ruimtes boven Studio laGeste, juist naast de Materniteit. We kijken uit naar een meer toegankelijke en duurzamere werkplek.

Je kan hier regelmatig meer info vinden over de vooruitgang van de werken.

- De aanzet