biografie

Tijen Lawton

Tijen Lawton is danskunstenaar en performer, bewegingsonderzoeker en choreograaf. Haar werk schommelt tussen optreden, lesgeven, het leiden van repetities, mentorschap en onderzoek in artistieke en academische contexten. Haar lesmethode is gebaseerd op een combinatie van somatisch en technisch werk, improvisatie en het ondersteunen van constante creativiteit door beweging. Ook gebaseerd op vele jaren ervaring in het creatieve proces en de vele performances.
Ze is toegewijd aan het begeleiden van jonge dansers met verschillende interesses en carrièrepaden, gevestigde kunstenaars als choreografische ondersteuning, adviseur en bewegingsregisseur. Dialoog, beweging, inclusiviteit, vrijheid van expressie en een blijvende interesse in het menselijk lichaam zoals het zich ontwikkelt en beweegt. Dit zijn de drijvende krachten achter Tijens werk als kunstenaar en facilitator.

Ze studeerde aan AES Londen, The Place Londen en The Juilliard School New York. Haar belangrijkste oeuvre omspant een periode van 30 jaar. Al 15 jaar is ze een constante aanwezig in al het werk van Jan Lauwers en Needcompany, ze treedt op, creëert en toert over de hele wereld. Ze treedt ook op en werkt samen met Caterina & Carlotta Sagna, Mauro Paccagnella & Wooshing Machine, Erika Zueneli, As Palavras / Cie Claudio Bernardo, Rebecca Lenaerts, Greet Vissers & Kunstz, Mokhallad Rasem & het Toneelhuis, Marco Toricce, Lisaboa Houbrechts.

Tijen blijft creëren en optreden zowel voor eigen werk als met andere kunstenaars. Voortdurend onderzoekt en bevraagt ze haar eigen lichaam als archief. Ze daagt het lichaam uit als een archief van zintuiglijke lagen en een communicatief vat. Geïnspireerd door de puurheid en complexiteit van het lichaam en zijn diepgewortelde kennis. De zoektocht naar en toewijding aan het onverklaarbare in het lichaam in beweging, in al zijn systemen, structuren en zintuiglijke waarneming, een verheffing van creatieve krachten, via de zintuigen, dat ze scherper, rijker en krachtiger worden, het instinct om overweldigd te worden. De materiële kwaliteit van het lichaam en het leven dat het leeft in constante en blijvende vraagstelling, het vermogen om ervaringen te onthouden en te integreren staan centraal in het creatieve werk van de danser of performer.

"Mijn onderzoek, onderhandeling en ervaring is het concept van resonantie. Resonantie gaat verder dan wat beschikbaar, haalbaar en toegankelijk is. Dit betekent dat het ongrijpbaar is, dat het onmogelijk is om te voorspellen of te controleren wat de uitkomst van een resonantie-ervaring zal zijn, wat het proces van transformatie teweeg zal brengen."

update juni 2023

gerelateerde projecten

x

foto's

x