biografie

Vera Martynov

Vera Martynov is een multidisciplinair kunstenaar (beeldende kunst, performance, decorontwerp en cinematografie) gevestigd in Marseille. Ze groeide op in Oekraïne en verhuisde op twintigjarige leeftijd naar Moskou, Rusland, om haar studie voort te zetten aan de Russische Kunstacademie, waar ze vijf jaar later professor theatervormgeving werd.

Ze was medeoprichtster van het Krymov Lab en onderzocht en ontwikkelde tien jaar lang een vorm van Visueel Theater, waarmee ze wereldwijd toerde. Ze is de oprichter en artistiek directeur van innovatieve openbare kunstcentra: Het Gogol Center en New Space werden belangrijke intermedia centra. Daarnaast was ze curator van experimenteel theater en werkte ze als decor- en kostuumontwerper, videokunstenaar en regisseur aan haar shows met verschillende medewerkers.

Ze creëerde ook een reeks grootschalige installaties en performances in Rusland en daarbuiten.
Sinds een aantal jaren geeft ze performances met hedendaagse muziek, voornamelijk vocale muziek en choreografie, en installaties met haar schilderijen, sculpturen, video's en objecten.
Ze verbleef ook in 2011 en 2013 in Robert Wilson's Watermill Center in New York en ontving verschillende prijzen voor haar werk.

gerelateerde projecten

x