creatie

Le Moindre Geste

Selma & Sofiane Ouissi
laGeste

'Deze voorstelling weet voor een korte lange tijd iets aan te raken van onvoorwaardelijke nabijheid.'

Jeroen Donckers, RektoVerso

'Schitterend inefficiënt.'

Marijn van der Jagt, De Groene Amsterdammer

info productie

x

Selma en Sofiane Ouissi zijn broer en zus, afkomstig uit Tunis, waar ze in de medina het kunstenfestival Dream City op poten zetten. Met Le Moindre Geste gaan ze op zoek naar wat mensen verbindt over taalgrenzen en andere verschillen heen. Hun focus ligt op het lichaam, dat als archief van geleefde ervaringen een verhaal vertelt. Le Moindre Geste nodigt uit om op een andere manier te luisteren, naar het kleine gebaar tussen de woorden. 

Le Moindre Geste
is een reeks ongehoorde levensverhalen die Selma en Sofiane de voorbije vijf jaar sprokkelden in Gent, Brussel, Metz en Marseille bij elkaar sprokkelden. Elk verhaal is de partituur voor een collectieve beweging. Elke voorstelling is anders: telkens belichaamt een groep lokale deelnemers twee andere verhalen. 

Le Moindre Geste is tegelijk poëtisch en politiek. Selma en Sofiane Ouissi zetten in op een radicale aandacht voor de ander. Bewegen betekent bewogen worden.

credits

x

concept en regie Selma & Sofiane Ouissi
in samenwerking met Nicolas Sburlati (video)
performance lokale deelnemers
uitvoerend producent laGeste

speellijst (2)

x

praktisch

x
taal Nederlands | Frans |Arabisch - Engelse ondertiteling
duur
3uur met pauze en nagesprek

on tour Wil je deze voorstelling programmeren, contacteer helena@lageste.be

foto's

x

in de pers

x

“De tijd nemen en plaatsmaken. Dat is het devies van Selma & Sofiane Ouissi. Le moindre geste maakt van luisteren een daad. Een activiteit die inspanning kost, want je ziet de luisteraars hun best doen om de spreker zo goed mogelijk te weerspiegelen. Oordeelloos en egoloos, want zonder de ruis van hun persoonlijke reacties tonen ze hoe de verteller indruk op hen maakt. Collectief worden zij de mededragers van dat ene levensverhaal. Dat is ontroerend, ook omdat het hele gebeuren zo ongekunsteld is.”

“Het resultaat is ontregelend ontroerend, een kleine revolutie van de ontmoeting.”

“Aanwezig zijn bij een ander, aandachtig zijn. Zowel het meest lichamelijke dat er is, als het moeilijkste om te bereiken. Zo aanwezig zijn dat je de ander kan worden.”

“Nous voulons révéler l’écoute. Nous trouvons qu’elle perd de plus en plus de sa valeur face au discours et à la parole. Donner une place majeure à l’écoute, celle qui permet d’être affectée. Au-delà, la reconsidérer au théâtre. La rencontre et l’humain. Comment faire en sorte que le théâtre, le lieu, puisse reprendre sa fonction première.”

 “Le moindre geste est une déclaration d’amour à l’humain et rappelle que le langage est une danse, puisqu’il s’accompagne toujours de plein de petits (ou de grands !) gestes.”

bio

x