creatie

Crudo

Lisi Estaras | Pierre Muylle
laGeste

Met Crudo besluiten drie verschillende kunstenaars een gezamenlijke zoektocht aan te gaan naar hun plaats in de kunstwereld. In deze zoektocht botsen ze met begrippen, worstelen ze met de geschiedenis en zoeken ze naar een gemeenschappelijke taal.

info productie

x

CRUDO is de samenwerking tussen danseres-choreograaf Lisi Estaras, art brut curator Pierre Muylle en beeldend kunstenaar Klaus Compagnie, met atelier in de Zandberg.

Wat hen verbindt: hun interesse voor art brut of outsider art. Dat is de benaming waarmee wordt verwezen naar kunst van mensen die zichzelf niet als kunstenaar beschouwen, naar kunst van mensen met een mentale beperking, psychiatrische patiënten, kluizenaars, zonderlingen, obsessieve verzamelaars, enz.
De term roept veel vragen op. Wie bepaalt die positie als outsider of insider? Waarom is het van belang een aparte categorie in het leven te roepen voor mensen met een (mentale) beperking of voor neurodiverse artiesten? Meestal refereert men aan hen als liefhebbers die obsessief werk maken maar zonder oogmerk op erkenning.

Hun werk komt voort uit noodzaak en intuïtie, zonder referenties of kaders en geldt als authentiek en spontaan. Maar geldt dat ook niet voor pakweg Van Gogh? In werkelijkheid is het altijd iemand anders dan de kunstenaar die het werk labelt, erover spreekt. De kunstenaar-met-beperking staat zelden voorop.

Crudo
begint als een lezing maar slaat om in een performance die op zoek gaat naar gelijkwaardigheid. Misschien is Pierre wel uiterst vaardig in het danser brut? Of gebeurt er iets visueel prikkelends als Lisi haar monkey mind van heen en weer springende gedachtenkronkels koppelt aan tekenen? Of is het hilarisch verhelderend om Klaus een uiteenzetting te horen geven over het weer en het ‘ballet-je’ van het journaal waarmee hij doelt op VRT-nieuwslezeres Hanne De Coutere?

Hoe verfrissend is het niet om als buitenstaander aan de slag te gaan, niet gehinderd door regels, geschiedenis, geplogenheden. Lisi, Pierre en Klaus verhaspelen dans, taal en teken, tot een speelse en kleurrijke nieuwe wereld.

credits

x

performers Lisi Estaras, Pierre Muylle, Klaus Compagnie
lichtontwerp Helmut Van den Meersschaut
geluid & soundscape Damien Magnette
kostuumontwerp Ellen Kromhout
dramaturgie Hildegard De Vuyst

productie laGeste
met steun van
Stad Gent, de Vlaamse Overheid, de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid via Flanders Tax Shelter

speellijst (3)

x

gerelateerd nieuws

x

praktisch

x

29.08.2024 première | 30.08.24 | 31.08.24 om 20.30 in Cirque - Kask in het kader van Bijloke Wonderland.
Het anatomisch theater maakt deel uit van de gerestaureerde polikliniek ontworpen door Louis Cloquet aan het einde van de 19e eeuw. In dit karakteristieke, halfronde auditorium volgende geneeskundestudenten decennialang les.

taal Nederlands
duur 50 minuten

Cirque is niet rolstoeltoegankelijk


on tour Wil je deze voorstelling programmeren, contacteer helena@lageste.be

foto's

x

bio

x