biografie

Pierre Muylle

Als onafhankelijk curator en kunstenaar werkt Pierre Muylle met een brede waaier van uiteenlopende kunstenaars in zeer verschillende contexten. Vanuit zijn zoektocht naar een aangepaste manier van tonen en tentoonstellen, creëerde hij met Zaher, The Crip Academy (in samenwerking met Kwint Van Manshoven en laGeste), Tweelink en in zijn samenwerking met Bart Lodewijks, verschillende performances waarin hij de grenzen van de tentoonstelling aftast. Daarbij gaat hij vanuit een artistieke positie resoluut de directe dialoog aan met het publiek en deelt hij samen met (kunst)objecten vaak verhalen, ervaringen of andere associaties.

Vanuit een lange ervaring op het gebied van Art Brut en rijke samenwerkingen met kunstenaars met een verstandelijke beperking en de ateliers waarin zij vaak werken, heeft hij een internationale expertise opgebouwd. Als directeur van het MADmusée in Luik (nu Trinkhall museum), heeft hij zowel monografische tentoonstellingen en publicaties gemaakt als groepstentoonstellingen of samenwerkingen met gastconservatoren voor collectiepresentaties. Hij heeft de collectie wezenlijk uitgebreid en ook internationaal gepresenteerd.

In deze verschillende omgevingen met hun eigen karakteristieke mogelijkheden en beperkingen weet hij steeds een manier te vinden om de artistieke positie alle kansen te geven. Hij doet dat vanuit een bekommernis om de context en een diep geloof in die artistieke positie.

Voor de 20ste verjaardag van vzw wit.h co-cureerde Muylle een ambitieus project in samenwerking met BUDA kunstencentrum in Kortrijk. The Crip School opende als een performatieve tentoonstelling om uiteindelijk een internationale kunstenaarsresidentie te worden waarin onder andere een crip-manifest werd geschreven.

In september 2023 opent Middlegate/Tageldimde in Geel. Een grote tentoonstellingen op verschillende locaties die hij samen met Philippe Van Cauteren cureert.

update 09.2023

gerelateerde projecten

x

foto's

x