biografie

Fanny Vandesande

Fanny Vandesande werkt nauw samen met Platform-k als artistiek medewerker, mentor, choreograaf en docent. In dat samenwerkingsverband focust ze als docent voornamelijk op het ontwikkelen van inclusieve en toegankelijke praktijken binnen dans en beweging voor mensen met een zichtbare of onzichtbare beperking.
Daarnaast heeft ze als artistiek coach en performer voor A BIGGER THING in het Opera Ballet Vlaanderen o.l.v. Lisi Estaras (2022) samengewerkt. In 2021 nam ze de choreografie op zich van Het Narrenschip van Sahar Rahimi (geproduceerd door Monster Truck, Platform-K & NTGent) dat internationaal op tournee ging.

Ze maakt ook deel uit van het artistiek team LEON.DANCE o.l.v. Seppe Baeyens waar ze onderzoek doet naar participatie en diversiteit tijdens de participatieve ateliers op zaterdag, Park Poetik,... Als artistiek coach en performer heeft ze samengewerkt met Mus-e, Campo/Onbetaalbaar & Les Ballets C de la B voor ‘Dag van de Dans’ onder leiding van Alain Platel voor het project Le Sacre(2018).

Daarna werkte ze als choreograaf en danscoach samen met een groep jongeren bij Victoria Deluxe voor Younited 9000 (2019). Vandesande heeft een paar jaar nauw samengewerkt als performer, docente en choreografe met TALK-Gent Bougement. Daar maakte ze een site-specific beeldende performance ANT AND.. in co-creatie met Vania D’Angelo dat te zien was in binnen- en buitenland (WATOU, s’Hertogenbosch theaterfestival Boulevard, Namur en mai, GUM etc.)

Als performer nam ze in 2018 deel aan Lam Gods van Milo Rau, Jenufa De Munt/ La Monnaie (2014) in een regie van Alvis Hermanis en een choreografie van Alla Sigalova en maakte ze ook kennis met de Naaktstudies van United Cowboys (2012).
Tussen 2006 en 2008, werkte ze als performer en dansdocent samen met lokale dansers en choreografen in Java, Bali en Lombok waaronder Vita Valeska & Boby Ari Setiawan.

Vanuit samenwerkingen met onder andere laGeste, Leon.dance en Platform-K leert Vandesande zeer getalenteerde performers kennen. Vanuit die ontmoetingen en haar reeds verworven expertise in inclusieve dans praktijken ontsproot de wens om verder innovatieve methodieken uit te werken en hiermee aan de slag te gaan met doelgroepen met verschillende achtergronden, lichamen en danservaring.
Vandesande wil binnen haar artistieke traject volop inzetten op inclusiviteit en toegankelijkheid. Als maker gaat ze een sociaal engagement aan dat zich idealiter voedt van een solide, ambitieuze artistieke visie en de verantwoordelijkheid om zeer (zelf)bewust te creëren en in de maatschappij te staan. Ze wilt dan ook mee ruimte creëren voor eerlijke participatie aangezien ze als maker niet los van de maatschappelijke problematieken wil werken, maar deze een zeer centrale rol in haar werk wil geven.

update juni 2023

gerelateerde projecten

x