workshop

Inclusieve Ateliers op zaterdag

Fanny Vandesande | Tijen Lawton | Lisi Estaras | Kwint Manshoven | Seppe Baeyens | Charlotte Goesaert

info productie

x

laGeste breidt zijn intergenerationele praktijk uit tot Inclusieve Ateliers op permanente basis. We organiseren open ateliers voor mensen met zichtbare en onzichtbare beperkingen, mensen met en zonder (dans)ervaring én mensen met bakken goesting en body positivity. Leeftijd, body mass index, gender, religie, ze mogen allemaal meespelen, verschil moet er zijn, beperking leidt tot creativiteit.

Kwint Manshoven coördineert de inclusieve werking, naast zijn praktijk als danser & choreograaf.

Dit seizoen 22-23 gaan we de workshops opdelen in verschillende reeksen.

Iedere reeks duurt een aantal zaterdagen en kent een vaste choreograaf en deelnemersgroep. De verschillende choreografen zullen elk hun eigenheid en een zelf gekozen thematiek meebrengen.
Elke reeks zal naar
een besloten toonmoment toewerken. 

De dag van het toonmoment wordt telkens afgesloten met een Thé Dansant, waarbij we de deuren van Atelier laGeste open zetten voor alle geïnteresseerden.

.  .  .  .  .  .  .  .


Choreografen voor
reeks 1 van seizoen '22/'23 zijn Fanny Vandesande en Anna Dujardin. 
Beiden zijn verbonden aan Platform K. Fanny als danseres-bewegingscoach en Anna als danseres in opleiding. Samen lopen ze een onderzoekstraject om uiteindelijk te komen tot een dansperformance (duet of solo).
Het thema van hun voorstelling is seksualiteit, in zijn ruime betekenis. In hun onderzoek ontwikkelden ze een soort methodiek waarbij ze vanuit woord en beeld tot beweging komen. Hun wens is om die methodiek uit te proberen met verschillende mensen, verschillende lijven.

.  .  .  .  .  .  .  .


Voor
reeks 2 werken we met Tijen Lawton. Zij wil vertrekken vanuit haar rijke praktijk als performer (bij Pierre Droulers, Needcompany, Claudio Bernardo, Mauro Paccagnella, Marco Torrice, e.a. )


"Mijn oneindige honger als professioneel danseres & performer om continu te leren en mijn kennis te delen met anderen, dat is mijn motivatie. Het verlangen van mijn lichaam en de behoefte aan voortdurende uitdaging, confrontatie en de zoektocht naar een intelligent denken om elke laag van mijn emotionele en fysieke lichaam te voeden.”


Voor deze fysieke workshop bij laGeste vertrekt ze van zintuigen en zintuiglijkheid, daar waar ze zelf haar mosterd haalt als danseres. Ze wil met een mixability groep graag de zintuigen verkennen en met iedereen doorheen alle zintuigen navigeren, hoe verschillend iedereen ook is. Noodgedwongen zal dat ook betekenen dat sommige zintuigen meer of minder toegankelijk zijn. Toch is dat voor Tijen geen obstakel, net een surplus. Als je niet kan zien, hoe ga je dan om om dat niet-zien? Wat levert het op aan extra of andere informatie? Vervolgens wil ze verschillende zintuigelijke input verbinden en onderzoeken wat deze complexe combinatie projecteert als beeld? Is het een emotie? Een verhaal? Een beeld? Wat vertelt het? En over wie?

.  .  .  .  .  .  .  .

Choreograaf voor reeks 3 is Lisi Estaras. Lisi werkte voordien al mee aan verschillende projecten voor les ballets C de la B. Ze gaat met de mixability groep verder in haar onderzoek naar de fysieke vertaling van springerige gedachten en emoties.

Deze reeks stelt het thema plezier voor als uitgangspunt om onze behoefte aan bevrediging en uitdaging te onderzoeken door middel van bewegingen, situaties, fantasie en expressie.

Ze richten zich op de mogelijkheden van het lichaam en de uniciteit in relatie tot anderen. In haar werk onderzoekt ze de manier waarop verschillende lichamen, leeftijden, achtergronden en persoonlijkheden een gemeenschappelijke bron van energie en vrijheid kunnen vinden om op elkaar in te werken en een universum te creëren. Zo ontdekken ze de onbegrensde mogelijkheden van het spel. Er wordt gefocust op het vertalen van onze gedachten en emoties naar dans, waarbij er gewerkt wordt aan lichaamsstructuren, woorden en ieders verhaal.  We zoeken het plezier van dans.

credits

x

De workshops zijn in handen van verschillende dansers en choreografen met een inclusieve praktijk: Fanny Vandesande, Tijen Lawton, Lisi Estaras, Kwint Manshoven, Seppe Baeyens, Charlotte Goesaert.

praktisch

x

wanneer serie 3 vanaf 28 januari t.e.m. 25 februari
waar Atelier laGeste | Nieuwevaart 118 / S007, 9000 Gent (gratis)
toegankelijkheid Atelier laGeste is toegankelijk voor rolstoelen

inschrijven Reeks 3 is volzet maar geïnteresseerd om ook aan te sluiten voor een volgende reeks? Stuur een e-mail naar marieke@lageste.be en zij laat je weten of je nog kan aansluiten voor een volgende. Startdatum, choreograaf en thema worden later meegedeeld.

foto's

x
© Kurt Van der Elst | © Rudy Carlier | © Celiano

bio

x