biografie

Kwint Manshoven

Kwint Manshoven (°1971) is choreograaf en danser, met een achtergrond in vormgeving. Samen met Joke Laureyns is hij stichter en bezieler van het gezelschap kabinet k.

Sinds 2002 creëren ze samen onder de vleugels
van enkele grotere theaterhuizen een reeks voorstellingen die niet onopgemerkt blijven: Dromen hebben veters (fabuleus), Shelter (Kopergietery), Martha, Marthe (Kopergietery) en Questo Ricordo (CC Hasselt).
Vanaf 2008 bouwen ze verder aan een oeuvre van voorstellingen voor een breed publiek met Einzelgänger (-), unfold, i see you, zwaluwzang, rauw en ba(b)bel aan. Unfold en rauw worden geselecteerd voor het Theaterfestival en markeren een internationale doorbraak.
In 2016 start kabinet k een structurele samenwerking met hetpaleis (Antwerpen). In dit parcours worden Horses (2016), invisible (2018), as long as we are playing (2019, coproductie met LOD muziektheater) en promise me (2021) gemaakt. promise me vormt het sluitstuk van 20 jaar werken en leven onder de naam kabinet k.

Het oeuvre spreekt op een eigenzinnige manier over lichamelijkheid, over dans, over menselijke verhoudingen. De voorstellingen nemen in het landschap van de podiumkunsten een unieke plaats in door het volgehouden en doorgedreven zoeken naar een alternatief, een utopia, door stilte te plaatsen tegenover een wereld vol stellingen. Hun danstaal is enerzijds beschouwend, minimalistisch, beeldend, om vervolgens te kantelen naar rauwe, brute, exuberante energie. Hun werk laat zich het best in duale begrippen omschrijven: er zijn kinderen en er zijn volwassen dansers, het is intens fysiek en verstild, het plaatst gruwel tegenover schoonheid, het zoekt naar eenvoud en is daarin complex, het is speels en donker tegelijk, het is van een lichte zwaarte.

In 2022 fuseert kabinet k met les ballets C de la B tot laGeste. Vanuit zijn ervaring als danser en choreograaf met een grote gevoeligheid voor de synergie tussen diverse vormen van lichamelijkheid, neemt Kwint Manshoven binnen laGeste de rol van coördinator van de inclusieve werking op. Daarnaast werkt hij samen met Joke Laureyns aan een nieuwe creatie: someone will always be missing, een bundeling van duetten tussen Palestijnse dansers en kinderen. Deze creatie dicteert meteen het kader waarbinnen het duo in laGeste wil werken: met aandacht voor de kracht en de kwetsbaarheid binnen intermenselijke relaties, middenin de wereld.

gerelateerde projecten

x

foto's

x
© Kurt Van der Elst