nieuws

Apartheid Free Zone

laGeste op weg zetten naar een Apartheid Vrije Zone.
We willen we niet langer medeplichtig zijn aan schendingen van mensenrechten of ander internationaal recht die vandaag aan de lopende band gepleegd worden, vooral in Gaza.


Twintig landen hebben zich achter Zuid-Afrika geschaard dat Israël aanklaagt voor genocide bij het Internationaal Gerechtshof. Daar is geen enkel Europees land bij. Het schaamrood op onze wangen weet ondertussen niet meer waar kruipen. De genocide in Gaza speelt zich nochtans voor onze ogen af, in real time op sociale media en in alle gruwelijke details gedocumenteerd door Al Jazeera, de laatste zender die nog ter plekke is.

Zij die de beelden kunnen lezen voor wat ze waard zijn, weten vaak met hun woede en machteloosheid geen blijf. Hoe we daar ook lucht aan geven door watermeloenvlaggen op te hangen, we blijven medeplichtig. Omdat wij als burgers van dit land medeplichtig zijn. Omdat dit land weliswaar om staakt-het-vuren vraagt, maar vervolgens geen enkel instrument inzet om druk op de Israëlische regering uit te oefenen.

De enige manier om ons van die medeplichtigheid te ontdoen, is BDS Movement te steunen zoals Naomi Klein, zelf joodse, haarfijn uitlegt in dit lange artikel in The Guardian. Mogen wij u vragen de tijd te nemen om het te lezen.
Wij kunnen het namelijk niet beter uitleggen, of niet simpeler. BDS: het is zo doenbaar. Toch lukt het niet om daarrond een coalitie van Vlaamse theaters op poten te krijgen, of beter: nog niet. We geven het niet op.

Wij hebben als burgers of organisaties niet de slagkracht van staten, maar vele burgers en organisaties bijeen maken een groot. Dus voeg aan schaamte en machteloze woede ook daden toe, ontwikkel een praktijk die naar het Zuid-Afrikaanse voorbeeld (de boycot tegen Apartheid Zuid-Afrika) wel degelijk impact heeft en op zijn minst ontslaat van de medeplichtigheid aan volkerenmoord. Wij vatten een traject aan op weg naar een Apartheid Vrije Zone. Wie volgt?

gepubliceerd op: 14.02.24