creatie

Necropolis

Arkadi Zaides
Institut des Croisements

info productie

x

Sinds 1993 wordt een lijst bijgehouden van vluchtelingen en migranten die sterven in hun poging Europa te bereiken. De gegevens worden verzameld door UNITED for Intercultural Action, een netwerk van honderden antiracistische Europese organisaties. In juni 2020, wanneer de meest recente versie werd vrijgegeven, telde de lijst 40 555 overlijdens. De totale tol is evenwel veel hoger, omdat velen niet gevonden of geregistreerd worden. Bij een blik op de vele pagina’s van de lijst, valt het onmogelijk te negeren dat slechts een klein aantal van de overlijdens een naam draagt en een overgrote meerderheid er zonder identificeerbare gegevens strandt.

De Europese rechtspraak maakt een duidelijk onderscheid tussen een overlijden door natuurlijke of niet-natuurlijke (geweld of ongeluk) oorzaak, hetgeen de manier bepaalt waarop het lichaam vervolgens wordt behandeld. De vele duizenden overlijdens aan de poorten van Europa vormen een grote uitdaging voor de procedures waarbij forensisch experten medische en biologisch data van de lichamen verzamelen. De procedures worden in de meeste van deze gevallen dan ook niet gevolgd. Het ontbreken van deze informatie verhindert elke kans op identificatie van de slachtoffers nadien. Op de bodem van de zee, aan de kusten en landinwaarts vertelt een massa van uiteengevallen lichamen het verhaal van een gemeenschap wiens geest over het Europees grondgebied dwaalt.

In hun onderzoek verdiepen Arkadi en zijn team zich in de praktijk van forensisch onderzoek om een nieuwe virtuele database aan te leggen, die de overblijfselen documenteert van diegenen van wie hun dood tot op de dag van vandaag grotendeels niet erkend is. Uit dit groeiend archief ontvouwt zich een kaart, een onzichtbaar landschap dat zich uitstrekt in alle richtingen over tijd en ruimte, en dat mythologieën, geschiedenissen, geografische gebieden en anatomieën verbindt van diegenen die toegang werd verleend tot Necropolis, de stad van de doden.

De vrijheid om te bewegen moet teruggegeven worden aan hen van wie enkel hun lichaam in Europa aankwam. En hoewel er in de Stad van de Doden geen lichaam overblijft om te dansen, is het precies dat lichaam van lichamen – het lichaam van Necropolis – dat Zaides weer tot leven wil wekken.

credits

x

concept/regie Arkadi Zaides
dramaturgie/tekst/stem Igor Dobricic
assistentie onderzoek choreografie Emma Gioia
performers Arkadi Zaides, Emma Gioia
sculptuur Moran Senderovich
3D modeling Mark Florquin
avatar animation Jean Hubert
assistentie animatie Thibaut Rostagnat
geluidsontwerp Aslı Kobaner
lichtontwerp Jan Mergaert
opsporen begraafblaatsen Aktina Stathaki, Amalie Lynge Lyngesen, Amber Maes, Amirsalar Kavoosi, Ans Van Gasse, Arkadi Zaides, Benjamin Pohlig, Bianca Frasso, Carolina-Maria Van Thillo, Christel Stalpaert, Doreen Kutzke, Dorsa Kavoosi, Elisa Franceschini, Elvura Quesada, Emma Gioia, Filippo Furri, Frédéric Pouillaude, Gabriel Smeets, Giorgia Mirto, Gosia Juszczak, Igor Dobricic, Ilka Van Bijlen, Jordy Minne, Joris Van Imschoot, Julia Asperska, Juliane Beck, Katia Gandolfi, Katja Seitajoki, Lina Gilani Tsitouri, Luca Lotano, Lucille Haddad, Maite Zabalza, Maria Sierra Carretero, Mercedes Roldan, Meret* Heuss, Myriam Van Imschoot, Myrto Katsiki, Osnat Kelner, Özge Atmış, Pepa Torres Perez, Sarah Leo, Selby Jenkins, Simge Gücük, Solveig Gade, Sunniva Vikør Egenes, Tamara Vajdíková, Tilemachos Tsolis, Yannick Bosc, Yari Stilo
technisch directeur Etienne Exbrayat
administratie/productie Simge Gücük / Institut des Croisements

coproductie
Théâtre de la Ville (FR), Montpellier Danse 40 Bis (FR), Charleroi Danse (BE), CCN2 Centre chorégraphique national de Grenoble (FR), laGeste (les ballets C de la B + kabinet k) (BE), Tanz im August / HAU Hebbel am Ufer (DE), La Filature – Scène nationale de Mulhouse (FR)
internationale spreiding Helena Elshout / laGeste
residenties CCN - Ballet de Lorraine (FR), STUK (BE), PACT Zollverein (DE), WP Zimmer (BE), Workspacebrussels (BE), Cie THOR (BE), Co-labo bij les ballets C de la B (BE)
onderzoekssteun
RAMDAM, UN CENTRE D’ART (FR)

Arkadi Zaides / Institut des Croisements wordt gesteund door het Franse ministerie van Cultuur - DRAC Auvergne-Rhône-Alpes

speellijst (21)

x

praktisch

x

duur 70 minuten
taal Engels

foto's

x
© Institut des Croisements | © Arnaud Caravielhe

in de pers

x

We waren onthutst door het aantal doden dat de lijst onthulde en dachten na over de betekenis van het concept van gedwongen verdwijning in de Europese context, in het bijzonder sinds 2013 toen dood aan de grenzen zo’n wijdverspreid fenomeen werd.

We kunnen niet vaak genoeg geconfronteerd worden met een verbeelding die onze maag doet keren en daarbij ons denken – over willekeurige en over onvermijdelijke grenzen – provoceert.

meer pers

bio

x