biografie

Filip Peeters

Filip Peeters studeerde af aan de Karel de Grote Hogeschool Beeldende Kunst in Antwerpen (1987). Hij werkt ondertussen bijna 30 jaar als freelance scenograaf-poppenmaker en acteur-poppenspeler.

Zijn naam is in de eerste plaats verbonden aan het figurentheater Ultima Thule, waarvan hij reeds van bij het prille begin mee de stijl, de vorm en de uitstraling heeft bepaald. De meest opmerkzame producties zijn Het Paard van Troje, Negentienhonderd (in 2004 genomineerd voor de 1000Watt-prijs), Zijde, Loop! en uiteraard de GOMAARtrilogie.

Sinds 1997 werkt Filip Peeters op zeer regelmatige basis bij theater FroeFroe, voornamelijk als acteur-poppenspeler. Meer recentelijk creëerde en speelde hij mee in Tropoi, Labyrint, de Soldaat en Diva.


In 2007 raakt hij bevriend met de choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui (Eastman) tijdens het productieproces van Apocrifu (De Munt, Brussel). Sindsdien reizen zijn poppen mee de wereld rond in de dansproducties van Sidi Larbi Cherkaoui, onder andere Apocrifu (De Munt, 2007), Origine(Toneelhuis, 2008), Southern Bound Comfort(Sadler’s Wells Londen, 2010). Hij nam naast de poppen en de maskers ook de scenografie van Play (deSingel, 2010) voor zijn rekening. In 2012 ontwierp hij voor Sidi Larbi Cherkaoui het decor van Puz/zle dat in datzelfde jaar op het festival van Avignon zijn wereldpremière kende en in 2014 in Londen de prestigieuze Olivier Award mocht ontvangen in de categorie Best New Dance Production. Eind 2018 ontwierp hij nog het decor voor de dansproductie Session (Eastman) dat in februari 2019 in Rennes in première ging.

De afgelopen jaren werkte hij nog als poppenmaker/speler en scenograaf voor de productie 'Manneke tap' bij Kolonie MT, Maakte een pop voor Fidelio van Walpurgis en maakte hij een dertigtal maskers en enkele reuzenhoofden voor Het gaat over een co-productie van deTijd, Lucas Vandervost en hetPaleis.

Je kan hem ook regelmatig spotten als poppenspeler voor film en televisie, vooral op Ketnet, onder andere in Bumba, de Grote Boze Wolf show en als het stokstaartje Frits van het duo Frits en Frats in Kaatjes tralalaatjes.

Diverse theatergezelschappen deden reeds beroep op zijn expertise als poppencoach.

Onlangs mocht hij de prestigieuse Boze Wolf prijs in ontvangst nemen uit de handen van Tuur Devens voor zijn gans oeuvre aan poppen en meer specifiek voor de uitvoering van Odd een pop in de traditionele Japanse Bunraku-stijl ontworpen voor de voorstelling Kleine Held van Ultima Thule.

update januari 2023

gerelateerde projecten

x

foto's

x
© Kurt Van der Elst