residentie

Dehors est blanc

Tumbleweed
laGeste

"In het grote geheel van een werkelijkheid in actie blijft niets onveranderd. Immobiliteit is een verschijning, een machtsgreep die onmiddellijk wordt weggevaagd door het voortdurend worden van alles."

Tumbleweed

info productie

x

Dehors est blanc vormt het nieuwe project van het jonge dansgezelschap Tumbleweed, opgericht in 2017 door Zwitserse choreograaf en danser Angela Rabaglio en Franse choreograaf, danser en muzikant Micaël Florents. In 2014 ging hun samenwerking van start, met als voedingsbodem de ontmoeting tussen twee zeer verschillende artistieke wegen. Een constante dialoog geïnspireerd door hun reizen, wetenschap, natuur en filosofie, maar ook een permanente fysieke, technische en artistieke nieuwsgierigheid, vormt hun gezamelijk begrip van beweging, het lichaam en haar taal.

Hun eerste productie werd The Gyre (2018, duet), een betoverend duet waarin deze gemeenschappelijke interesses bijeenkomen in een abstracte vormentaal: reizen en wandelingen, wetenschap en natuur. Na twee jaar toeren begonnen ze in 2020 aan twee nieuwe choreografische projecten, A very Eye (6 performers) en Dehors est blanc (2023, trio in creatie). A very Eye zou je als The Gyre Extended kunnen zien, het is gebaseerd op vergelijkbare principes maar dan uitgebreid tot een ploeg van zes dansers. Hoe creëer je een perpetuum mobile, hoe bewaar je de energie in wisselende constellaties?

Dehors est blanc
is een ander paar mouwen. De grond wordt letterlijk onder de voeten weggetrokken. Terwijl de eerste twee creaties vertrekken vanuit stabiele staande posities, is het vertrekpunt voor Dehors est blanc hangende lichamen. Dankzij een ingenieus systeem van steunpunten verbonden aan kabels en tegengewichten wordt hen toegelaten de zwaartekracht te ontstijgen. Drie lichamen zweven letterlijk in de ruimte, tot ze het Noorden lijken te verliezen. Het is ook dit beeld dat de titel oproept: Dehors est blanc betekent zoveel alswhiteout’ – een meteorologisch verschijnsel en de tegenhanger van de blackout, waarin alles donker wordt. In een whiteout weet je niet meer wat onder en boven is, zijn de referentiepunten weggevallen. Een duizelingwekkende, bijna mystieke ervaring. Toch blijven de wringende kabels en bewegende gewichten het bewijs dat zelfs deze zwevende lichamen deze magische dimensie nooit volledig weten te bereiken.

credits

x

concept/choreografie Angela Rabaglio, Micaël Florentz
creatie/vertolking Angela Rabaglio, Micaël Florentz, Sergi Parés/Florencia Demestri
licht/scenografie Arnaud Gerniers
muzikale creatie Anne Lepère
kostuumontwerp Catherine Somers
dramaturgische ondersteuning Areti Chourdaki (stage), Matha Dewit (stage)
technische leiding Yorrick Detroy
technische assistentie Thomas Schellenberger
expertise in rigging Noé Robert
distributie/communicatie Quentin Legrand / Rue Branly

productie Tumbleweed
uitvoerend producent laGeste
coproductie Les Brigittines, Charleroi danse - Centre chorégraphique de la Fédération Wallonie-Bruxelles, Les Halles de Schaerbeek, Mars - Mons Arts de la Scène, STUK kunstencentrum, C-TAKT / Dommelhof (BE), Rencontres chorégraphiques internationales de Seine-Saint-Denis, Les SUBS - Lyon (FR)
partners in residentie workspace-Brussel, Les Brigittines, Espace Catastrophe - Centre International de Création des Arts du Cirque, Mars - Mons Arts de la Scène, STUK kunstencentrum, C-TAKT/Dommelhof, de Warande, laGeste (BE), Théâtre des Doms, Les SUBS Lyon (FR)
met de steun van de Fédération Wallonie-Bruxelles - Service générale de la création artistique, Wallonie-Bruxelles International, de Vlaamse Overheid, La Chaufferie-Acte1, Grand Studio en het Réseau Grand Luxe 21/22

Dehors est blanc wordt gerealiseerd met steun van de Tax-Shelter van de Belgische federale overheid

speellijst (7)

x

wo 15.05.24

Leuven (BE), STUK

praktisch

x

Op donderdag 20 april zetten we de deuren open voor een inkijk in het creatieproces.
Ook geïnteresseerd om op de hoogte te blijven en te komen kijken, schrijf je in via toonmoment@lageste.be

foto's

x

in de pers

x

"Luchtige virtuositeit en zachte poëzie voor een hangend trio, Dehors est blanc is een uitnodiging om los te laten en te ademen. (...) Het infinitesimale als bewijs, zachtheid als immense kracht en gesublimeerde realiteit. Dit is wat Tumbleweed distilleert in een voorstelling die de tijd neemt om zich te vestigen, om zijn verhaal te vertellen, om ons duizend dingen en meer te laten zien, in een tour de force die er geen lijkt te zijn, zo sterk is de vloeibaarheid van het moment. Een marginale voorstelling van meesterlijke poëzie".

Isabelle Plumhans – Focus Le Vif, 02.11.2023