residentie

ARMOUR

Arno Ferrera & Gilles Polet
Les Halles de Schaerbeeck

"Het is niet waar dat mannen niet willen veranderen.  Het is echter wel waar dat veel mannen bang zijn om te veranderen.  Het is waar dat heel veel mannen nog niet eens begonnen zijn zich af te vragen  hoe het patriarchaat hen verhindert om zichzelf echt te kennen, om in contact te zijn met hun gevoelens en om lief te hebben.  Om liefde te ervaren, moeten mannen in staat zijn om afstand te doen van de wil om te domineren. Ze moeten eerder kunnen kiezen voor leven dan voor dood. Ze moeten willen veranderen.”

bell hooks - The Will to Change: Men, Masculinity, and Love

info productie

x

Intentie van het project

In navolging van het opgetuigde duo CUIR brengen Arno Ferrera en Gilles Polet, ditmaal vergezeld door Charlie Hession, opnieuw hun lichaam in het spel in een trio waarvan het uitgangspunt de notie van (over)bescherming is.

In een maatschappij waar vragen over veiligheid en belemmeringen meer dan ooit deel uitmaken van het dagelijks leven, hoe kunnen we onze relatie met geweld, in het bijzonder fysiek geweld, in vraag stellen in een podiumsetting.
Het artistieke onderzoek richt zich deels op de wereld van de sport, in het bijzonder sporten die een speciale uitrusting vereisen om je te beschermen tegen je tegenstanders, gebaseerd op het principe dat "hoe meer je jezelf beschermt, hoe meer je kunt botsen en jezelf kunt blootstellen aan geweld". Hoe zouden de fysieke relaties in sporten zoals ijshockey of American football zich ontwikkelen als er geen beschermende uitrusting werd gebruikt?
Onze verbeelding roept beelden op van uitrusting zoals harnassen, schilden en gewatteerde pakken. We denken eraan om deze confrontatie tussen de lichamen vrij ver door te drijven, om het breekpunt te vinden waar percussie, en zelfs gekreun, een bron van scenisch materiaal wordt.

In een tweede fase stelt het project voor om deze fysiek geëngageerde zoektocht te verzachten om een andere relatie met de ander voor te stellen, gebaseerd op vertrouwen en een herontdekte en noodzakelijke intimiteit. We hopen door fases van uitputting te gaan om staten van het lichaam te bereiken waar zachtheid, erotiek en zelfspot hun plaats vinden. Het artistieke trio op het podium zal voortdurend in beweging zijn, als vloeiende mythische personages, glijdend in relaties van verleiding en geherdefinieerde mannelijkheid.

Door zich open te stellen voor een kwetsbaarheid die geaccepteerd en omarmd wordt, stelt het project een voorstelling voor van een vrije en genereuze liefde, universeel en meervoudig, een driemanschap dat recht voor z'n raap is. Door hun harnas af te werpen, als achtergelaten schelpen, worden de performers gevoelige, huiddiepe personages, klaar om hun energie te delen in vreugdevolle medeplichtigheid met het publiek.

credits

x

artistiek concept Arno Ferrera, Gilles Polet
technisch ontwerp Pierre-Jean Pitou Faggiani
ontwikkeling
Anaïs Longiéras
auteurs/uitvoerders
Arno Ferrera, Gilles Polet, Charlie Hession
dramaturgische ondersteuning
Bauke Lievens
externe waarnemers
Renée Corpraij, Matthieu Goeury
acrobatische visie
Frédéric Arsenault
lichtontwerp
Anthony Merlaud
geluidsontwerp
Raphaëlle Latini
kostuums
Kasia Mielczarek
regie
Pierre-Jean Pitou Faggiani
distributie
Anaïs Longiéras

productie
Les Hallen van Schaarbeek
coproductie
Le Bateau Feu, scène nationale de Dunkerque (FR) Culture commune - Scène nationale du bassin minier du Pas-De Calais (FR) Central, La Louvière (BE) Dommelhof, Neerpelt (BE) La Maison de la Culture, Tournai (BE) Le Sirque, Pôle National Cirque, Nexon (FR) Plateforme 2 Pôles Cirque en Normandie - La Brèche, Cherbourg (FR) Viernulvier, Gand (BE) Le Prato, Pôle National Cirque, Lille (FR) Perspectives, Sarrebrück (DE) La Coop asbl en Shelter Prod
In residentie
Le Bateau Feu, Scène nationale de Dunkerque (FR) laGeste, Gand (BE) Plateforme 2 Pôles Cirque en Normandie - La Brèche, Cherbourg (FR) Central, La Louvière (BE) Dommelhof, Neerpelt (BE) Culture commune - Scène nationale du bassin minier du Pas-De Calais (FR) Le Sirque, Pôle National Cirque, Nexon (FR) Pianofabriek (BE)
Met steun van
laGeste, Gand (BE) Centre culturel suisse - Paris (FR) taxshelter.be, ING en de tax shelter van de Belgische federale overheid ARMOUR werd gesteund door het Fonds Transfabrik - Frans-Duits fonds voor live performance.

praktisch

x

verwachte duur 60’

premiere
6 april 2024 – Les Franciscaines, Deauville
Dans le cadre de SPRING – Festival International des nouvelles formes de cirque en Normandie

foto's

x
© Cyrill Kindt

bio

x