nieuws

Open Monumentendag Bijlokesite

Zondag 10/09/2023 Open Monumentendag

Bijna 800 jaar geleden werd het Mariahospitaal van in het centrum van de stad overgebracht naar de Bijlokemeersen. Later werd naast het Bijlokehospitaal een abdij voor cisterciënzerinnen opgericht.

Aan de lange geschiedenis van ziekenzorg kwam een einde in 1982. Sindsdien veranderde de Bijlokesite in een campus voor cultuur, kunst en onderwijs, waarbij de architectuur en de samenhang van de site centraal staan. De tuinen vormen letterlijk de verbinding tussen de 20 culturele organisaties die vandaag hun thuis vinden op deze unieke plek.

Volg een van de gegidste rondleidingen. Muziekcentrum De Bijloke zet de deuren open, daar kan je de oudste concertzaal ter wereld ontdekken. Of ga langs in de voormalige Materniteit langs de Bijlokekaai, begin volgend jaar start de renovatie van dit gebouw en de architecten van het project geven graag toelichting bij hun ontwerp.
Of wil je gewoon genieten van een lekkere koffie op een historische plek? Ook dat kan op de Bijlokesite!

Hier vind je het volledige programma.

Bijlokesite overzicht - © Phile Deprez
© Phile Deprez
Materniteit - Bijlokesite - © Phile Deprez
© Celiano

Rondleidingen:

‘Van zorgsite naar zorg voor de site’
(45min) - Ingang KASK & Conservatorium aan Jozef Kluyskensstraat
In de loop der eeuwen groeide de Bijlokesite uit tot een centrum voor ziekenzorg, gekoppeld aan faculteit geneeskunde van de Universiteit Gent. Sinds de jaren ‘80 transformeerde de plek tot een culturele broedplaats, waar de culturele organisaties samen ‘zorg dragen’ voor de erfgoedsite. Tijdens deze wandeling ontdek je meer over de geschiedenis en ga je langs in het Neogotisch Burgerlijk Hospitaal, de eerste ziekenzaal van de site en de voormalige Materniteit.

'De Zusters van de Bijloke' (45 minuten) –
Ontdek de magie van de Bijlokeabdij en de Bijlokesite. Kruip in de huid van de zusters die hier werkten en woonden. Een verhaal over gehoorzaamheid en rebellie, zorg en ‘boss ladies’ avant la lettre. Over hoe zusters hun vrouwtje leerden staan, met de Heer in gedachten en de handen aan het bed. De rondleiding neemt je mee naar binnen in het STAM én naar buiten.

‘Architecturale wandeling door de ogen van Louis Cloquet’ - Louis Pasteurlaan
Met het Klinisch en Poliklinisch Instituut realiseerde Louis Cloquet aan het begin van de 20ste eeuw een langverwachte uitbreiding bij het Bijlokehospitaal in opdracht van de Gentse Universiteit. Ontdek tijdens deze rondleiding het gebouw en Cloquets streven naar moderniteit en totaalarchitectuur: van de stedenbouwkundige schaal tot in het kleinste detail werd alles zorgvuldig ontworpen.

‘Historische Boomgaard als levend erfgoed’ - Boomgaard Bijlokesite
De Bijlokesite bevat enkele waardevolle groenzones. Oude veteraan fruitbomen, massieven en een hooiland met interessante flora en fauna getuigen van een lange geschiedenis.
Een aantal fruitbomen werden geanalyseerd in opdracht van de Groendienst van de Stad Gent. Zo werden variëteiten ontdekt die zeer zeldzaam zijn, deze werden geënt om te vermeerderen en de boomgaard in ere te herstellen. Tijdens deze rondleiding kom je meer te weten over de natuur als levend erfgoed.

gepubliceerd op: 05.09.23