nieuws

Kunstenaarschap en beperking

Panelgesprek over kunstenaarschap en beperking

Voor de achtste keer vindt in Gent het Festival van de Gelijkheid plaats. Met een rijk gevuld programma streeft het festival drie dagen lang naar gelijkheid, diversiteit en verbondenheid. laGeste gaat mee aan boord en organiseert een panelgesprek rond ‘Kunstenaarschap en beperking’.

Inge Blockmans, disability-onderzoeker, modereert het gesprek met dansers Michael Ghysels en Said Gharbi, actrice Mira Bryssinck en schrijver Piet Devos.

17 december, 16.00 | AMSAB, Bagattenstraat 117 in Gent


.  .  .  .  .  .  .  .


Inge Blockmans is onderzoeker en danst terwijl op wielen, over de grond en tussen mensen. Doorheen haar interdisciplinaire werk met o.a. levensverhalen, auto/etnografie, en danslabo's aan de Universiteit Gent (Disability Studies en Studies in Performing Arts & Media), onderzoekt Inge Blockmans lichamelijkheid in de nuance die de (be)leefwereld van mensen rijk is. Haar post-doctoraal project is een diepgaande verkenning van de wisselwerking tussen dans en de betekenisgeving en beleving van lichamen die "anders" zijn. Als dans- en bewegingstherapeut in opleiding verkent ze verder hoe we via beweging toegang krijgen tot wat er diep in ons leeft, verstopt zit, naar buiten wil.


Mira Bryssinck is een Vlaamse actrice en theatermaker. 
Op tienjarige leeftijd begon ze te spelen bij de KOPERGIETERY. In 2016 rondde ze haar opleiding Drama af aan KASK. Fysieke en psychische kwetsbaarheid kwamen samen in de voorstelling ‘
Utopia’, die ze maakte in samenwerking met Villa Voortman. Nog tijdens haar studies speelde ze de rol van Tina Dibrani in de tv-reeks ‘Tytgat Chocolat’, die in het najaar van 2017 op Eén verscheen. Via haar bijdragen aan het CRIP-nummer van Rekto:Verso en de State of the Youth (Theaterfestival 22) schudde ze het theaterlandschap wakker rond werken met/voor kunstenaars met een beperking. 


Michael Ghysels (lindy hopper met wielen)
Ghysels liet van zich spreken afgelopen zomer tijdens Gentse Feesten toen hij opdook in een burleske show van Zoe Bizoe. Hij was haar partner voor een stomende tango. Ghysels was een gepassioneerd Lindy hopper voor een auto-ongeluk hem met tetraplegie in een rolstoel deed belanden. Hij nam zich tijdens revalidatie voor om opnieuw te dansen. Zijn showgroep, the Sherry Dots, maakt de choreografieën zo dat er voor Ghysels altijd wel een specifieke rol weggelegd is.


Said Gharbi is een danser en choreograaf met een visuele beperking.
Saïd Gharbi werd geboren in het Marokkaanse Tanger en verhuisde eind jaren 1960 met zijn familie naar België. Hij werd blind op 14-jarige leeftijd, en ontmoette choreograaf Wim Vandekeybus toen hij studeerde aan de Brailleliga. Zonder enige podiumervaring vervoegde hij de dansers van Ultima Vez voor zijn podiumdebuut 
'Her Body doesn’t fit her Soul' (1993). Hij zou nog jarenlang bij Ultima Vez blijven alvorens Les Ballets du Grand Maghreb op te richten. In verschillende voorstellingen van de compagnie, zoals Shining 'Sound of Dance' (2010) en 'Clair Obscur' (2014), vervult blindheid een centrale rol.


Piet Devos (schrijver en onderzoeker met visuele beperking)
Devos werd op vijfjarige leeftijd blind als gevolg van netvlieskanker. De ervaringen met ziekte en handicap zijn vormend geweest, als mens, als schrijver en als onderzoeker. Maar ook als activist voor een groenere en inclusievere wereld. Piet ziet vooral de rijkdom van afwijkende lichamen en perspectieven, en vertelt van daaruit onvertelde verhalen. Bij WIT.H schreef Piet Devos ook mee aan het Crip Manifesto. 


© Rudy Carlier


in het kader van Festival van de Gelijkheid (15, 16, 17 december 2023) in de Vooruit en omgeving, Gent. Volledig programma

gepubliceerd op: 31.12.22