creatie

The Crip Academy

Joke Laureyns & Kwint Manshoven
laGeste & wit.h

Zelden was de toeschouwer zo direct betrokken en werd er zo ontwapenend appel gedaan op zijn/haar blik als toen.

info productie

x

Een performatieve tentoonstelling.

De werken hangen niet passief aan de muur te wachten op aandacht maar worden in een improvisatie meegedragen en gedeeld met het publiek.Verschillende kinderen, dansers uit eerdere voorstellingen van kabinet k, bouwen een improvisatie op met de werken, tussen de toeschouwers, ondersteund en begeleid door live muziek.
De collectie, bijeengebracht door Pierre Muylle, bestaat uit werken gemaakt door kunstenaars met een verstandelijke beperking die tot stand gekomen zijn in ateliers in Europa.

Het publiek is deel van de tentoonstelling, de dansers zijn deel van het werk, de muziek is deel van de ruimte.

In juni 2022 nodigde vzw wit.h Kwint Manshoven en Joke Laureyns (kabinet k) uit om ter gelegenheid van hun twintigste verjaardag een performatieve tentoonstelling te maken. Daar kwam een opmerkelijk resultaat uit. Die beklijvende ervaring is het startschot voor een verdere ontwikkeling van dit project dat ‘The Crip Academy’ gedoopt werd, en dat gedragen wordt door Wit.h en laGeste.
Wit.h is een kunstenorganisatie die werkt aan de inclusie van crip kunstenaars binnen het reguliere kunstenveld.
laGeste is een Gentse organisatie ontstaan uit de fusie tussen kabinet k en les ballets C de la B. laGeste focust op het lichaam, dans en inclusie.
Pierre Muylle, onafhankelijk curator, vormt de link tussen beide producenten.


Crip is de trotse geuzennaam voor al wie afwijkt van ‘het normale’, ‘het gepaste’, ‘het herkenbare’. Crip ben je bijvoorbeeld vanwege een handicap, een psychische kwetsbaarheid of om nog een heel andere reden.

credits

x

De cast bestaat uit verschillende generaties dansers en muzikanten uit eerdere projecten van kabinet k. Aan voorstellingen zoals horses, promise me en as long as we are playing zijn lange creatieperiodes voorafgegaan, waar de performers intens werkten aan een gezamenlijke taal, aan een onuitgesproken maar doorleefde visie op lichamelijkheid en aanraking.
Er is een verstandhouding onder de performers die maakt dat zij ook in nieuwe en onverwachte omstandigheden coherent kunnen improviseren en quasi instant performen en het publiek weten te betrekken. Ze hebben hun eigen codes en intuïtie.
Voor de Crip Academy werken ze specifiek met de blik, het kijken, de architectuur, de opstelling van de werken en de relatie tot de aanwezige lichamen in de ruimte.

Altijd licht, tactiel, ontwapenend. Altijd geïnspireerd door de werken en met de bedoeling die werken zo eerlijk mogelijk te laten communiceren met de bezoekers. Een bondgenootschap tussen schilderij en danser. Tussen de ruimte en de muziek. Waar de bezoeker deelgenoot wordt.


concept Joke Laureyns, Kwint Manshoven, Pierre Muylle
samenstelling collectie
Pierre Muylle
performers
(afwisselend) Ilena Deboeverie, Lucia Deboeverie, Juliette Spildooren, Lili Van den Bruel, Sueli Besson, Lio Maelfeyt, Jitte Schoukens, Marie-Lou Liberale, Kwint Manshoven, Mohanad Askoul, Mohammed Alhajjar, Malik Alhajjar
live muziek
(in wisselende bezetting) Jef Van der Burght, Thomas Devos of Marieke Berendsen
kunstenaars
Ashley Anjuyn, Terri Bowden, Klaus Companie, Sylvain Cosijns, Giga, Paloma Gonzalez, Roland Goossens, Wytze Hingst, Alessandra Michelangelo, Palmer Nuytens, Marinella Parente, Kirill Patou, Manuela Sagona, Nouzha Serroukh, Daniel Sterckx, Géraldine Vink
bruiklenen
Atelier Blu Camello, Studio Borgerstein, Créahm Bruxelles, Creative Growth Art Center, Kunstwerkplaats De Zandberg, privé verzameling
spreiding
Helena Elshout / laGeste
fotografie
Kurt Van der Elst

productie
laGeste en wit.h
met steun van Stad Gent en de Vlaamse Overheid

speellijst (3)

x

praktisch

x

waar Museum Dr. Guislain

wanneer 1 oktober 2023 om 13.15 | 14.45 | 16.15
gratis

on tour Wil je deze voorstelling programmeren, contacteer helena@lageste.be

foto's

x